Як увімкнути / вимкнути 120 герц на iPhone 14 Pro бу?


Нарешті компанія Apple оснастила свої смартфони такою очікуваною і важливою для сучасних флагманів функцією. Починаючи з 2021 року представники лінійки Pro отримали екран, здатний працювати на частоті 120 Герц.


Шкода, але базові моделі серії не отримали цієї фішки. Щодо смартфона https://yaknoviy.ua/iphone/seriya--iphone-14-pro, то весь цинус в тому, що його дисплей самостійно підбирає частоту свого оновлення – тут все визначає сценарій роботи користувача. Йому навіть не надається можливість примусової активації частоти 120 Гц. Варто відзначити, що це сподобалося небагатьом, але Apple вірна своїм принципам – техніка краще знає, як їй працювати. Водночас, незадоволені юзери назвали такий режим неповноцінним, висловлюючи сумніви щодо здатності компанії з Купертіно впроваджувати інновації. Невже вони мають рацію і обіцяні 120 Гц – це міф? Розповідають експерти «ЯК НОВИЙ», інтернет-магазину вживаних Apple.


Як увімкнути / вимкнути 120 герц на iPhone 14 Pro бу?

Що таке частота оновлення екрана Айфон 14 Про?


Почати варто з термінології. Частотою оновлення екрана називають швидкість зміни зображень на дисплеї. Часові проміжки оновлень вимірюються у мілісекундах (мс), а частоту вимірюють у герцах (Гц). Коли ми говоримо про частоту оновлення екрана в 120 Гц у iPhone 14 Pro, то мається на увазі, що картинка на дисплеї оновлюється 120 разів на секунду. При цьому не варто плутати цей параметр із числом кадрів за секунду або fps. Це пов'язані терміни, але мають свої відмінності.


Частота оновлення вказує на здатність екрана відтворити певну кількість кадрів за секунду, а ось fps – це кількість кадрів за секунду відео. Співпадають ці величини далеко не завжди. В ідеалі дисплей із частотою 120 Гц має показувати відео зі швидкістю 120 fps.


Як увімкнути або вимкнути 120 Гц екрану iPhone 14 Pro


Екран айфона Pro тепер може працювати із частотою 120 Гц, проте постійно в такому режимі дисплей не перебуває. Операційна система аналізує, що виводиться на екран, і на основі цього вирішує, як часто оновлюватиметься картинка. В результаті частота оновлення може змінюватись від 10 до 120 Гц. Так, якщо зображення статичне або рухається дуже повільно, смартфон автоматично перемикає екран на низьку частоту оновлення. Якщо ж зображення «літає», то iPhone переходить на максимальну частоту оновлення. Цим управляє механізм «adaptive refresh».


Чому в айфоні не завжди 120 Гц? Постійне оновлення екрану з такою високою частотою явно вимагатиме більше енергії, що негативно вплине на автономність смартфона. Але все-таки при бажанні можна примусово вимкнути цю функцію. Для цього існує два способи. 


• Спосіб 1


Крокуйте меню «Налаштування» → «Універсальний доступ» → «Рух» та встановіть перемикач «Обмеження частоти кадрів» у положення «Увімкнено».


• Спосіб 2 


Скористайтесь режимом енергозбереження, що обмежує частоту оновлення екрана до 60 Гц. Для його активації, перейдіть «Налаштування» → «Акумулятор» та активуйте «Режим енергозбереження».


Крім того, ви можете увімкнути «Режим енергозбереження» з «Пункту керування iOS». Просто змахніть вниз від правого верхнього кута екрана і натисніть на іконку батареї.


Чи є реальна користь від 120 Гц в iPhone 14 Pro?


В більшості випадків користувач, навряд, чи відчує різницю в роботі екрана на частоті 60 або 120 Гц. Іноді це навіть неможливо. Саме тому не варто вважати адаптивну частоту оновлення екрану чимось таким, за що варто брати Айфон 14 Про. Краще тоді купити iPhone 14 Pro бу, в якого, звісно, ця функція нікуди не поділась. В магазині «ЯК НОВИЙ» смартфон Apple коштує значно дешевше нового.


Ігнорувати можливість працювати на частоті 120 Гц, втім, також не варто – це чергова сходинка у розвитку iPhone, хоча її й важко назвати революційною. За своєю корисністю нововведення можна порівняти з 3D-телевізорами, які з'явилися 15 років тому. Тоді це виглядало дійсно цікавою можливістю, та на ділі вона більше мала маркетинговий ефект аніж практичний. Напевне, щось подібне буде і з частотою 120 Гц на смартфонах – з часом ми просто перестанемо звертати увагу на таку можливість чи робити на ній акцент.


  • Дата: 15-12-2023, 16:34

Предыдущие статьи сайта:

Понравилась статья? Ставь лайки, рассказывай друзьям!



Отзывы о статье: Як увімкнути / вимкнути 120 герц на iPhone 14 Pro бу?

Технологии, секреты и фишки Apple: Iphone, iPad, iPod