Гайд із вибору ігрового монітора: на що звертати увагу


Плануєте зібрати новий ПК для ігор? Багато юзерів роблять типову помилку: під час збірки основну увагу приділяють процесору, відеокарті та системі охолодження. Монітор купується на залишок бюджету. 


Це в корені невірно: якісна картинка дуже важлива для створення приємного ігрового досвіду. Правильно підібраний дисплей дає змогу створити оптимальну атмосферу для занурення у віртуальні світи.


Не обов’язково «гнатися» за останніми геймерськими моніторами-новинками. Базовий варіант також впорається з виведенням якісної картинки з ігровими подіями. Але сучасні технології стрімко розвиваються і виникає необхідність створювати спеціальні дисплеї для кіберспорту. Що варто врахувати під час вибору монітора для ігор, детально розбираємося в статті.


Гайд із вибору ігрового монітора: на що звертати увагу

Різновиди матриць


Найчастіше для геймерських моніторів використовують три основні різновиди:


• IPS — матриця з реалістичною передачею кольорів та кутами огляду понад 178 градусів;


• VA — компромісний варіант із середньою вартістю та збалансованими технічними характеристиками. Відрізняється мінімальним часом відгуку на дії користувача та насиченими кольорами;


• TN — бюджетний варіант зі швидкою реакцією на дії користувача.


Частота оновлення кадру


Якщо ви хочете спостерігати за плавною картинкою на екрані з максимальною деталізацією кожного кадру незалежно від динамічності сцени, варто вибрати дисплей із високою частотою оновлення. Якщо ваш ПК обладнаний відеокартою, яка здатна видавати 120 FPS і більше, то можна придбати монітор 120 Гц-144 Гц.


Діагональ екрана та роздільна здатність


Велика діагональ монітора створює багато вільного місця для взаємодії з ігровим контентом. Користувачу буде комфортно працювати одночасно в кількох вікнах. Це дає змогу глибше зануритися в атмосферу гри.


• 1920х1080 — роздільна здатність, яка використовується найчастіше в сучасному геймінгу. Можна придбати 4К-дисплей, але пам’ятайте, що це створює додаткове навантаження на відеокарту. Вона має бути досить потужною.


• Діагональ 24-27 дюймів — оптимальний вибір для гравців-аматорів та професіоналів. Висока роздільна здатність оптимально співвідноситься з діагоналлю та дає змогу вчасно відреагувати на небезпеку в грі, помітивши зміни в ігровій сцені.


Порти та додаткові можливості


Сучасні ігрові монітори мають роз’єми HDMI, DVI, DisplayPort і Mini DisplayPort. Порти USB-A і USB-C знадобляться для під’єднання периферійного обладнання.


Додаткові можливості створюють комфортні умови для використання монітора.


• Вбудовані динаміки — забезпечують якісний звук, не займають місця на робочому столі, виручають, коли поруч немає навушників.


• Зміна положення екрана — можна змінити положення монітора з горизонтального на вертикальне або нахилити його під зручним кутом.


• Матове покриття дисплея — сприяє зниженню втомлюваності очей під час тривалої взаємодії з монітором в ігрових рейдах. Покриття частково приглушує насиченість кольорів, блокуючи відблиски світла на поверхні.


Вибираючи монітор для ігор, важливо визначатися з основними параметрами та бюджетом покупки.


  • Дата: 25-08-2023, 16:03

Предыдущие статьи сайта:

Понравилась статья? Ставь лайки, рассказывай друзьям!



Отзывы о статье: Гайд із вибору ігрового монітора: на що звертати увагу

Технологии, секреты и фишки Apple: Iphone, iPad, iPod